Eenzaamheid Eenzaamheid

WEEK TEGEN EENZAAMHEID
‘(Om)zien’

Op 27 september wordt (in de Vredeskerk) tijdens de morgendienst aandacht besteed aan de "Week tegen de Eenzaamheid". Na afloop van de dienst en ook na de avonddienst zullen er kaarten liggen die kerkgangers kunnen sturen naar mensen in hun omgeving waarvan ze weten dat die te maken hebben met eenzaamheid.

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam. Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van verbondenheid met anderen. Een individualiserende samenleving waarin mensen steeds minder naar elkaar omzien. Juist in deze periode waarin het coronavirus zo bepalend aanwezig is. De inwoners van Wezep en Hattemerbroek kunnen er over meepraten.

Eenzaamheid is niet leeftijd gebonden. Zowel jongeren als ouderen hebben te maken met eenzaamheid. Veel mensen hebben een partner verloren door de corona. Durven niet meer naar buiten gaan om besmet te worden of om anderen te besmetten. Hebben hierdoor weinig of geen contact met (klein)kinderen of andere familieleden. Hulpverleningsorganisaties proberen hierop in te springen, ook in onze eigen omgeving is het niet eenvoudig de inwoners van Wezep en Hattemerbroek bewust te laten worden van de eenzame situatie waarin mensen leven. Daarom zijn de kerken in Wezep (Dorpskerk, Noorderlicht, Morgenster, Vredeskerk, De Hoeksteen, Pauluskerk en Kruiskerk) in actie gekomen. De handen ineengeslagen en is het pastoraal platform Wezep Hattemerbroek gevormd. De kerken in Wezep
hebben een enorm bereik en kunnen de inwoners van Wezep en Hattemerbroek meenemen in een proces van bewustwording.

Doordat we juist nu in een onbehaaglijke tijd verkeren door het coronavirus is afstand houden tot elkaar een vereiste. Hygiëne maatregelen zijn van groot belang. U kent ze en uitgevaardigd door de overheid. Maatregelen die we niet terzijde mogen schuiven. Het is om deze reden dat het platform heeft besloten dat de geplande activiteit in de huiskamer op zaterdag 3 oktober a.s. niet door kan gaan.

Toch laten we deze week tegen eenzaamheid niet zomaar voorbijgaan. Op zondag 27/9 wordt in elke kerk in Wezep en Hattemerbroek aandacht gevraagd voor eenzaamheid. Kaarten hiervoor zijn beschikbaar. Als het lukt wordt er door de Loco Media Groep een radio/tv uitzending verzorgd met sprekers uit de gemeente Oldebroek.

Door deze informatie hoopt het platform dat mensen bewust worden van de eenzame situatie waarin mede inwoners verkeren. Eenzaamheid mag geen issue zijn in Wezep en Hattemerbroek. Mogen wij op u rekenen?

Namens het Pastoraal Platform,
Johan Jobse